Zbog nedostavljenih potvrda o PDV-u seljaci bez potpora

Bez autora
Oct 27 2011

Ovih je dana više tisuća poljoprivrednih proizvođača, ponajprije mljekara, ostalo bez potpora za predano mlijeko jer nisu priložili potvrdu da su u sustavu PDV-a. Prvi su se na udaru administracije našli mljekari u Varaždinskoj županiji, gdje ih je gotovo 5000 ostalo bez potpora zato što uz zahtjev za isplatu nisu priložili i obrazac da su obveznici PDV-a, koji poljoprivredni proizvođači inače zaobilaze u širokom luku. No, kad država kasni, nikomu ništa, a kad seljak nekoliko dana zakasni s dostavom obične potvrde, obustavlja mu se isplata poticaja, žale se seljaci koji su u sustavu PDV-a. Informatizirana smo država pa im nije jasno kako nadležni u računalu putem OIB-a ne vide je li netko u sustavu PDV-a ili nije. Mnogi kritiziraju Agenciju za plaćanje, jer poljoprivrednike nije na vrijeme upozorila da su obvezni priložiti potvrdu, a rok za to bio je do kraja lipnja. Primjerice, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje je u sustavu PDV-a, ima farmu s 21 muznom kravom i prošle je godine isporučilo 160.000 litara mlijeka.

Zbog nedostavljenih potvrda o PDV-u seljaci bez potporaOvih je dana više tisuća poljoprivrednih proizvođača, ponajprije mljekara, ostalo bez potpora za predano mlijeko jer nisu priložili potvrdu da su u sustavu PDV-a.

Prvi su se na udaru administracije našli mljekari u Varaždinskoj županiji, gdje ih je gotovo 5000 ostalo bez potpora zato što uz zahtjev za isplatu nisu priložili i obrazac da su obveznici PDV-a, koji poljoprivredni proizvođači inače zaobilaze u širokom luku.

No, kad država kasni, nikomu ništa, a kad seljak nekoliko dana zakasni s dostavom obične potvrde, obustavlja mu se isplata poticaja, žale se seljaci koji su u sustavu PDV-a. Informatizirana smo država pa im nije jasno kako nadležni u računalu putem OIB-a ne vide je li netko u sustavu PDV-a ili nije.

Mnogi kritiziraju Agenciju za plaćanje, jer poljoprivrednike nije na vrijeme upozorila da su obvezni priložiti potvrdu, a rok za to bio je do kraja lipnja.

Primjerice, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje je u sustavu PDV-a, ima farmu s 21 muznom kravom i prošle je godine isporučilo 160.000 litara mlijeka. No, svejedno im je odbijen zahtjev za potporu, iako su ga predali na vrijeme, 15. lipnja, jer je sa zakašnjenjem, 8. srpnja, dopunjen potvrdom o poreznom statusu.

Problem bi mogao eskalirati dogodine baš u Slavoniji kad na red za isplatu dođu potpore u stočarstvu. Pojedine ispostave Agencije za plaćanje navodno su tražile potvrde, a neke čak i nisu.

Agencija pak sve to treba kontrolirati, a putem Porezne uprave ima takav računalni sustav da može u svakom trenutku provjeriti tko je u sustavu PDV-a, a tko nije.

Sadašnja situacija u kojoj će mnogi ostati bez potpora posljedica je teškog snalaženja poljoprivrednika u šumi administracije, koja je pak nužna zbog kontrole isplaćenih potpora, ali i prilično restriktivna.

Inače, varanje države na potporama nije hrvatski izum - u tome je otkriveno i pet posto njemačkih te 12 posto grčkih seljaka. Lani je državu pokušalo prevariti 1060 korisnika poticaja koji nisu udovoljili potrebnim uvjetima za isplatu 22,7 milijuna kuna.

Ove godine u prvih devet mjeseci takvih je bilo 130 korisnika državnih poticaja za oko 7,1 milijuna kuna, zbog čega je prekršajnim sudovima podneseno 129 optužnih prijedloga.

Kazne za varanje na poticajima, a ponajprije se radi o nezasijanim površinama, rigorozne su. Predviđen je i gubitak prava na poticaje u razdoblju od pet godina.

Zbog nastale nepotrebne zbrke oko potvrda, Hrvatska poljoprivredna komora traži da svima koji su u sustavu PDV-a, bez obzira jesu li donijeli potvrdu ili nisu, budu isplaćene potpore.

Na upit što će biti sa seljacima koji nisu na vrijeme dostavili papire o tome da su u sustavu PDV-a, iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi nismo dobili odgovor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik